ΝΕΜΕΑ - Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

temple-of-zeus-nemea-greece

 

H Νεμέα είναι μια αρχαία τοποθεσία κοντά στην κορυφή της κοιλάδας του αρχαίου ποταμού Ελισσώνα στο βορειοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου.

Παλαιότερα ήταν μέρος της Επικράτειας των αρχαίων Κλεωνών Αργολίδας , που είναι σήμερα μέρος της την νομαρχίας Κορινθίας. Το μικρό χωριό της Αρχαίας Νεμέας (παλαιότερα γνωστή ως "Κουτσομόδι" και στη συνέχεια "Ηράκλειο") είναι αμέσως νοτιοδυτικά του Αρχαιολογικού χώρου, ενώ η νέα πόλη της Νεμέας βρίσκεται προς τα δυτικά.

Εδώ, στην ελληνική μυθολογία, ο Ηρακλής σκότωσε το λιοντάρι της Νεμέας, και εδώ διεξάγονταν στην αρχαιότητα για τρεις αιώνες και έως το 235 π.Χ., οι αθλητικοί αγώνες των Νεμέων (Νέμεα). Οι αγώνες εξυμνούνταν στις έντεκα Νέμεες Ωδές του Πινδάρου.

Βρισκόμενη στην Πελοπόννησο δίπλα στην νέα πόλη της Νεμέας, 30 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κορίνθου, η περιοχή έγινε διάσημη για πρώτη φορά για την οινοποίηση της από τον Όμηρο που την αποκάλεσε "Αμπελόεσσα", δηλαδή γεμάτη αμπέλια.

Σήμερα, η Ονομασία Προέλευσης (Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας) Νεμέας είναι η πιο σημαντική ερυθρού οίνου στην νότια, και κατά πολλούς, σε όλη την Ελλάδα.

Στη Νεμέα, το γηγενές Αγιωργίτικο ελληνικό σταφύλι χρησιμοποιείται για να παραχθούν κρασιά διάσημα για το βαθύ κόκκινο χρώμα τους, με τις μοβ και μπλε αποχρώσεις, το μεθυστικό άρωμα και τη βελούδινη γεύση που διαρκεί.